fbpx
user_mobilelogo

Gombavilág

 

A gombákról már az Őrség első leírója, Nemesnépi Zakál György is megemlékezett:

„A gombáknak minden egyes időben bősége van, legbecsesebb a vargánya, melyből igen jó levest készítenek.”

Az Őrség messzi földön híres gombatermő vidék. 30-40 ehető gombafajta szedhető, néha nem kevés utánajárással, de aki szeret az erdőkben, réteken sétálni, felejthetetlen ízélményekkel térhet haza.

Persze sok összetevője van a jó gombatermésnek, az első és legfontosabb a sok csapadék. A helyiek szerint akkor nő a gomba "ha pipál az erdő", ez annyit jelent, hogy egy jó nyári zápor után száll a pára az erdők, mezők felett.

A gombászás nem veszélytelen hobbi, ne feledje, sokan lesznek betegek, de ez nem a gombák hibája.

A gombákat valójában csak a gyakorlatban lehet megismerni, sok gondot okozhatnak ugyanis a gomba-párok: több ehető fajnak akad mérgező társa, amely megtévesztési hasonlít rá.

Ezért ne feledje, minden leszedett gombát mutasson meg gombaszakértőnek!!!!!

Őrségi gombaszakértők: Farkas Ágnes - Magyarszombatfa, Tamaskó Sándor - Szalafő

Az alábbiakban bemutatjuk az Őrség legjellegzetesebb gombáit.

Az Őrség legismertebb és legkedveltebb gombája a vargánya, sok helyi embernek ez jelenti csak a gombát. Van aki mást nem is szed, csak akkor, ha vargányázás közben belebotlik. Régebben elég érdekes módon különböztették meg a vargányát, a gabonák érésekor, aratásakor szedhető változatra ráragasztották a gabona nevét. Innen ered a "búza vargánya" és a "hajdina vargánya" is.

 

Ízletes vargánya

Vargánya

A vargánya többféle képpen is fogyasztható, rántva, pástétomnak, gombás tojásba, de talán a legismertebb változat a hajdinás vargányaleves. Télire pedig szárítva vagy fagyasztva tehetjük el, és elég egy kis mennyiség ahhoz, hogy egy étel ízét feldobjuk vele.

Az őrség a vargánya mellett, amely a tinóruk családjába tartozik, még rengeteg féle tinóru is megtalálható. Gondoljunk csak a sötét érdestinórura, a piros tinórura vagy a királytinórura. Ezek a gombák valamiért a háttérbe szorultak a vargánya mögött, pedig nagyon ízletes gombák.

 

Tölgyfa érdestinoru

Tölgyfa érdestinorú

Szintén sok helyen található és finom gomba a rókagomba, a helyiek nyulicának, nyúl gombának is hívják. Ha ezt keressük akkor tanácsos lomb,-és fenyőerdők alján keresgetnünk. Szintén eltehető télire, de fagyasztás előtt mindképpen blansírozni kell, mert egyébként megkeseredik.

 

Rókagomba (nyulica)

Rókagomba

Nagy mennyiségben található az őrség erdeiben galambgomba, a helyiek csak galambicának nevezik. Sokféle változattal találkozhatunk, a világosszürkétől, a piroson át teljesen a lilakalapúig. A galambgombáknál általános szabály, hogy kóstoljuk meg a gombát, ugyanis a csípős ízűek nem ehetőek, esetleg mérgezőek, csak a nem csípősek fogyaszthatók.

 

Varashátú galambgomba

Varashátú galambgomba

Elég hamar megszedhető a kosár, amennyiben őzláb gombát megyünk gyűjteni. Habár nem tartozik a legízletesebb gombák közé, rántva egy kis tartármártással kiadós ebéd lehet.

 

Nagy őzlábgomba

Nagy őzlábgomba

Az ősz nagy slágere a "fenyőalla", azaz a lucfenyvesi rizike. Ez a szép narancsvörös, tölcséresedő gomba értelemszerűen fiatal lucosokban nő. Ha szeretnénk egyszerű, de annál ízletesebb ételt akkor nincs más dolgunk mint néhány fenyőllát, fokhagymával, sóval, borssal megszórni, meglocsolni olajjal, tejfölt tenni rá és sütőbe dugni.

 

Lucfenyvesi rizike

Lucfenyvesi rizike

Amennyiben érdekli a gombászat, tanácsoljuk szerezzen be egy gombahatárózót, egy kényelmes túrabakoncsot és irány az erdő!