fbpx
user_mobilelogo

Határon túli kalandozások

 

Gradi / Felsőlendvai vár (SLO)

Gradi Var2
Gradi Var3
Gradi Var2
Gradi Var4

Észak-kelet Szlovénia valaha átjárhatatlan rengetegeiben a XIII. században építették a templomosok a felsőlendvai/gradi várat (Lindau) egyik északi hadjáratuk során. A gradi vár Európa ebben a részében még ma is egyik legnagyobb vár, hiszen termeinek száma megegyezik az év napjainak számával. Viharos történelme során a gazdag grófi tulajdon tékozló gyáriparosok kezébe került. A második világháborút követően a Vörös Hadsereg kórházat működtetett benne. Hűvös áprilisi idő volt, a katonák a barokk kandallókat és cserépkályhákat a termekben található parkettel fűtötték. Ha az udvar közepén lévő kis dombon álló valamikori tölgyfa tuskójára áll az ember és kinyújtja tenyerét, tenyere vérezni kezd. Valószínű, hogy a tuskó felett összefutó 7 energiavonal miatt. E helyen állítólag valaha kovácsműhely állt, itt kovácsolták a templomosok kardját, az erő szimbólumát. A kard elveheti életed vagy megajándékozhat vele. A királyok karddal vágták el az idő és örökkévalóság fonalát. A vár épülete jelenleg felújítás alatt áll, ebben pénzügyileg a Phareprogram segít. Néhány terem már elkészült, ezek egyikét házasságkötő teremnek használják.

Hasznos

Bővebb információ: www.park-goricko.org

Belépődíj: Felnőtt 2,50 €, Gyermek, diák 1,50 €, Csoport ( 30 fő fölött ) 2,00 €

Nyitva tartás:

Áprilistól - Októberig 10.00h - 18.00h

Március, November 10.00h - 16.00 h

Zárva:

Minden hétfőn

Decembertől februárig

Állami ünnepkor (január 1.-2.-ig, húsvét vasárnap, november 1.-én, december 25-26.-ig)

 

Güssingi / Németújvári vár (A)

Güssingi vár
Güssingi vár
Güssingi vár
Güssingi vár

A güssingi vár Burgenland legrégebbi vára és a Strém-patak völgykatlanából kiemelkedve, egy hatalmas, már megszűnt vulkánon fekszik. 

Egykoriban, egy mozgalmas korszakban a középkori magyar várövezethez tartozott, amely egy körülharcolt határ mentén terült el. Az elso a várhegyen létesített építmény egy fakastély volt, amelyet 1157-ben Wolfer gróf épített. Késobb, mindenekelott a hatalomteljes „güssingi grófok” ideje alatt, akik innen majdnem az egész kelet-magyarországi terület felett uralkodtak, ezt a fakastélyt kibővítették egy erős kobol való védőbástyává.A török háborúk idején a vár, amely akkoriban már és még a mai napig is a Batthyány család tulajdonában van, fontos szerepet játszott. Ennek a családnak sokáig alkotó helye volt Güssingben és Güssing vidékén. Batthyány- Strattmann László fejedelmet, aki a güssingi kolostortemplomban nyugszik 2003-ban boldoggá avatták. A várat, a vármúzeumot és a különkiállítást a látogatók áprilistól októberig csodálhatják meg, amiben egy felvonó is rendelkezésükre áll.

Hasznos

Bővebb információ: Burg Güssing

Nyitva: Húsvét hétfő - Október 31, Kedd - Vasárnap 10-17h, Hétfő szünnap

Belépő: Felnőtt 5,60 €, Nyugdíjas 4,10 €, Gyermek (6-14) - diák 3,50€

Családi jegy 13 €, Idegenvezetés 1,20 € / fő

Csoportárak (10 fő felett): Felnőtt 5,10 €, Nyugdíjas 3,60 €, Gyermek (6-14) - diák 3 €

Felvonó: 1 € / fő / út

Parkolás: ingyenes

Kutya bevihető!

 

Selo / Nagytótlak rotunda (SLO)

Selo Rotunda
Selo Rotunda
Selo Rotunda
Selo Rotunda

A magyarszombatfai határtól, néhány kilométerre található középkori építészetünk egyik kevéssé ismert, de művészettörténeti 

szempontból fontos darabja a Szent Miklós tiszteletére felszentelt körtemplom, rotunda.A templom freskói a reformáció idejében történt lemeszelésnek köszönhetően megmenekültek a történelem viharai elől. Továbbá a román- kori építészeti jegyek fennmaradását segítette,hogy a tatárjárás ezt a területet kevésbé érintette. A mestert, vagy mestereket nem ismerjük, de a művészettörténészek szerint a közelben több templomban is freskókat festő Aquila János tanítványa, vagy munkatársa keze nyomát viselik a falak.A legépebben megmaradt része a templomnak a kupola, melyet kelet- nyugati tengelyen egy mandorla övez, melynek kialakítása kezdetleges, szabálytalan.

 

Gyógyító Hartman-pontok Szlovéniában (SLO)

Bakonaki-tó
Bakonaki-tó
Bakonaki-tó
Bakonaki-tó

Dobronak, Bakonaki tó / Dobrovnik, Bukovnisko jezero

Dobronak község mellett, a Bakonaki tónál található az Energia Park, amely gyógyító hatásáról ismert. Az Energia pontok mellett a Szent - Vid kút vizének is gyógyító hatása van.A Bakonaki tónál levő Szt. Vid kápolna és Vid kút közelében a radieszteziológusok és természetgyógyászok, számos, jótékony hatású, földi kisugárzó pontot fedeztek fel, amelyek jótékonyan befolyásolják közérzetünket és egészségünket. A több mint 50 energiapont közül huszonhatot pontosan lemértek és megjelöltek.A térségben való rövidebb (ponttól függően, 8-30 perc) tartózkodás után már megkezdődik a blokádok felszabadulása, és az energia áramlása a testben. A látogatók viszonylag gyorsan ellazulnak és új erőre kapnak.

 

Trópusi kert és orchideafarm Dobronak / Dobrovnik (SLO)

Orchideafarm
Orchideafarm
Orchideafarm
Orchideafarm

A magyar határtól mindössze öt kilométerre fekvő, többségében magyarok lakta Dobronakban (Dobrovnik) működik az Ocean Orchids, Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása, ahol évente csaknem 500 ezer növényt nevelnek.A 14 ezer négyzetméteres üvegházában - amelyet termikus energiával, saját termálkútjukból fűtenek -, 160-féle orchideát termesztenek,trópusi körülményeket biztosítva számukra. Az egyre nagyobb érdeklődés miatt nemrég egy 500 négyzetméteres trópusi kertet is kialakítottak a szlovéniai cégnél.

Hasznos

Bővebben: oceanorchids.si

Nyitva tartás:

Hétfő - péntek 8.00h - 17.00h

Szombat 8.00h - 16.00h

Vasárnap és ünnepnapokon zárva

Belépő: NA

 

Zotter csokoládégyár Bergl (A)

Zotter csokoládégyár
Zotter csokoládégyár
Zotter csokoládégyár
Zotter csokoládégyár

A csokoládégyárban bepillantást nyerhetünk a csokigyártás kulisszatitkaiba. A kóstolóexpedícióhoz magyar nyelvű Audio Guide áll a látogatók rendelkezésére.A 90 perces vezetés alatt többször alkalom nyílik a kóstolásra is. A Schoko-Laden-Theater program 8 állomásán nem fogunk unatkozni. Mini libegők szállítják a csoki italokat, óriás lemezjátszó prezentálja a csokitáblákat stb.A vezetés elején a gyár munkatársa üdvözli a vendégeket, majd a látogatók a gyár mozijában "Kakaó-filmet" nézhetnek meg. Ezután kezdődik az Audio-Guide használatával a kóstoló program: szabadon lehet felfedezni a Zotter csoki gyártását, és kóstolni a finom csokikat.

 

Riegersburgi vár (A)

Riegersburgi vár
Riegersburgi vár
Riegersburgi vár
Riegersburgi vár

Ezt a várlátogatást, a Zotter csokoládégyár megtekintésével érdemes egybekötni, mivel Bergl és Riegensburg néhány kilométerre található egymástól. Már messziről feltűnik a 850 éves Riegersburg-i vár. Egy vulkáni kúp szikláira épült, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező völgyekre, zöldellő mezőkre, és Kelet-Stájerország pompás szőlőskertjeire. Egy impozáns erődítmény, melyet 1000 éves történelme során egyszer sem foglalt el az ellenség.Már a feljutás a várkapuhoz is nagy élményt jelent. A 3 km hosszan húzódó várfal lőrésekkel, 7 kapuépület, 11 bástya, mind jól érzékelteti, hogy mivel kellett hajdanán az ostromlóknak szembenézni. De, mint egykor a töröknek sem sikerült legyőzni a meredek hegyoldalat, úgy a mai túristák közül sem tud mindenki megbírkozni a roppant akadállyal. Számukra építettek egy felvonót, mely 90 másodperc alatt viszi fel utasait a várba.A vár különlegességei közé számít az 1600 körül épített impozáns lovagterem, a gazdagon díszített intarziás ajtajaival, kazettás menyezettel. Az 1658-ban elkészült Fehér terem gyönyörű stukkó díszeivel a karbarokk művészet egyik mestermunkája. Két kiállítás tekinthető meg a várban: az egyik a Boszorkány Múzeum a pinceszinten, és a Riegersburg legendás asszonyai, mely a 17. századi történelembe enged bepillantást.